..Sambal Tempoyak Masak..
Unknown
April 07, 2010
19 Comments
Salam...
Resepi lagi..
Kali ni Sambal tempoyak plak.. tapi yang masak punye. MIL aku panggil masakan ni, daun masak lemak tempoyak, sebab ada beberapa daun yang di gunakan dalam masakan ni..
Tapi sebabkan aku ambil resepi ni dari internet, dan tuan punye tu letak nama seperti di atas tu.. so, kene lah aku letak kan jugak namanye sebegitu..
Ini 1st time tau aku masak masakan ni, selama aku hidup ni..hanya tau makan je. Kalau MIL buat pun, aku tukang makan je.. yelah, datang umah die je, makanan dah sedia terhidang.. nak buek camno?? huhuh...
Jom layan pics n bahan2 die...
2. masakkan santan + cili + ikan bilis + tempoyak sampai menggelegak
3. masukkan daun2 yang di mayang td dan petai, dan masak lah hingga pekat...
4. ape lagi, ngap ler............ huhhuhahahah..
sedap tu.. makan ngan nasi panas! aduiyai..
Resepi lagi..
Kali ni Sambal tempoyak plak.. tapi yang masak punye. MIL aku panggil masakan ni, daun masak lemak tempoyak, sebab ada beberapa daun yang di gunakan dalam masakan ni..
Tapi sebabkan aku ambil resepi ni dari internet, dan tuan punye tu letak nama seperti di atas tu.. so, kene lah aku letak kan jugak namanye sebegitu..
Ini 1st time tau aku masak masakan ni, selama aku hidup ni..hanya tau makan je. Kalau MIL buat pun, aku tukang makan je.. yelah, datang umah die je, makanan dah sedia terhidang.. nak buek camno?? huhuh...
Jom layan pics n bahan2 die...
Hidangan yang dah siap..
sorry, gambo tak bape cun lah..almaklum, guna camera hp je.. aku masih tak mampu nak beli dslr huhuhuh...cedih lah pulllok!
sorry, gambo tak bape cun lah..almaklum, guna camera hp je.. aku masih tak mampu nak beli dslr huhuhuh...cedih lah pulllok!
Bahan2 yang di campur semuanya, dan di masak hingga sebati dan agak pekat + masak (harus lah masak kan?? kalu idak, sakit perut plak)
..Bahan2nye...
15 biji cili api ( kalu nk pedas sampai meletop, letak lebih k..)
1 inci kunyit hidup
5 sudu tempoyak (ikut suke, kalu nk masam n nk rs lebih..korg letak lah lebih)
1 biji santan di perah
secekak pucuk ubi - (di mayang halus mcm buat bunga rampai tu..)
2 helai daun kunyit (sama juga, di mayang halus)
5 batang serai ( di mayang juga)
15 ulas petai (kalu nk, kalu x nak..x yah letak k.)
15 ekor ikan bilis
garam secukup rasa
..cara masaknye..
1. tumbuk cili api + kunyit hidup...Bahan2nye...
15 biji cili api ( kalu nk pedas sampai meletop, letak lebih k..)
1 inci kunyit hidup
5 sudu tempoyak (ikut suke, kalu nk masam n nk rs lebih..korg letak lah lebih)
1 biji santan di perah
secekak pucuk ubi - (di mayang halus mcm buat bunga rampai tu..)
2 helai daun kunyit (sama juga, di mayang halus)
5 batang serai ( di mayang juga)
15 ulas petai (kalu nk, kalu x nak..x yah letak k.)
15 ekor ikan bilis
garam secukup rasa
..cara masaknye..
2. masakkan santan + cili + ikan bilis + tempoyak sampai menggelegak
3. masukkan daun2 yang di mayang td dan petai, dan masak lah hingga pekat...
4. ape lagi, ngap ler............ huhhuhahahah..
sedap tu.. makan ngan nasi panas! aduiyai..