Resepi lagi..
Kali ni Sambal tempoyak plak.. tapi yang masak punye. MIL aku panggil masakan ni, daun masak lemak tempoyak, sebab ada beberapa daun yang di gunakan dalam masakan ni..
Tapi sebabkan aku ambil resepi ni dari internet, dan tuan punye tu letak nama seperti di atas tu.. so, kene lah aku letak kan jugak namanye sebegitu..
Ini 1st time tau aku masak masakan ni, selama aku hidup ni..hanya tau makan je. Kalau MIL buat pun, aku tukang makan je.. yelah, datang umah die je, makanan dah sedia terhidang.. nak buek camno?? huhuh...
Jom layan pics n bahan2 die...
Hidangan yang dah siap..
sorry, gambo tak bape cun lah..almaklum, guna camera hp je.. aku masih tak mampu nak beli dslr huhuhuh...cedih lah pulllok!
sorry, gambo tak bape cun lah..almaklum, guna camera hp je.. aku masih tak mampu nak beli dslr huhuhuh...cedih lah pulllok!
Bahan2 yang di campur semuanya, dan di masak hingga sebati dan agak pekat + masak (harus lah masak kan?? kalu idak, sakit perut plak)
..Bahan2nye...
15 biji cili api ( kalu nk pedas sampai meletop, letak lebih k..)
1 inci kunyit hidup
5 sudu tempoyak (ikut suke, kalu nk masam n nk rs lebih..korg letak lah lebih)
1 biji santan di perah
secekak pucuk ubi - (di mayang halus mcm buat bunga rampai tu..)
2 helai daun kunyit (sama juga, di mayang halus)
5 batang serai ( di mayang juga)
15 ulas petai (kalu nk, kalu x nak..x yah letak k.)
15 ekor ikan bilis
garam secukup rasa
..cara masaknye..
1. tumbuk cili api + kunyit hidup...Bahan2nye...
15 biji cili api ( kalu nk pedas sampai meletop, letak lebih k..)
1 inci kunyit hidup
5 sudu tempoyak (ikut suke, kalu nk masam n nk rs lebih..korg letak lah lebih)
1 biji santan di perah
secekak pucuk ubi - (di mayang halus mcm buat bunga rampai tu..)
2 helai daun kunyit (sama juga, di mayang halus)
5 batang serai ( di mayang juga)
15 ulas petai (kalu nk, kalu x nak..x yah letak k.)
15 ekor ikan bilis
garam secukup rasa
..cara masaknye..
2. masakkan santan + cili + ikan bilis + tempoyak sampai menggelegak
3. masukkan daun2 yang di mayang td dan petai, dan masak lah hingga pekat...
4. ape lagi, ngap ler............ huhhuhahahah..
sedap tu.. makan ngan nasi panas! aduiyai..
19 comments:
sedap tu..tp huda x berapa sgt tempoyak prefer sambal belacan je :)
true..true..true..!
SEdaapp nii, suzie. Mmg geng la ngan nasik panas tu.
wah terus rasa lapar... sedap!!! lunch ni nak cari la kalo ada ...
Nampak sedapp...
X pernah buat lg..
Mesti cuba ni..
Lily ni klu bab masak memasak..
lambat skit.. :(
mesti pedas..huhu cam menarik
zie nie masakan org minangkan...aku selalu tgk kalau g N9@ umah² seangkatan warganye N9....erm asal ko x mintak dr mak mentua jer resepinyer...hehehe
wauuuuuuuuuuuu
wow..besnye
if hubby sy tgk mau kecur air liur dia..anti tempoyak tuh..wehehh
chugie..moh kite..join contest..:-)
Huda - yeke.. alahai rugi lah huda! :D saya pun suke belacan gak, sedap wo!
MissFridaNorm- normi, memang sodap!
ezan - wah, nak terus g carik tu.. moga jumpa ye zan!
Lily - moh try masak ni.. mane tau hubby suke!
compom sedap...memang best...da lama tak makan masak tempoyak ni...leleh air liur teman...huhuhuh
anak-anakku - a'ah mah.. aku kan pemalu orangnye. ahahahah:))
anin - wow juga ler!
wah.... antor la sini skit... hik3
uii,..nampak sedap ni. bagus la chugie nih, belajar kat internet pun, tapi jadi jgk.
nieda- ahah.. x pedas sgt pun..
rose - so, nnti bleh buat tuk dinner!
mamaaerish - alahai.. nak ke eb?? nanti kite buat k.. jemput datang umah!
unlisted_one - eheheh.. alhamdulillah, menjadi.. kalu resipi yg kite dpt tu betul, insyaallah jadi.
Post a Comment