Wednesday, May 5, 2010

Count down #2: Fatin mandi bunga dan bersunat..

Salam...
Aha.. jangan tak tau, kecik2 lagi fatin dah kene mandi bunga tau.. hehehehe..
Sebabnya masa ni fatin nak kene sunat..
aku sendiri pun tak tau camne sebenar2 nye yang paling afdal untuk sunatkan anak perempuan.. yang aku tau, doktor yang akan buat tu semua..
Memandangkan yang urut aku masa dalam pantang adalah orang indon, aku panggil bibik, makanye, tang sunat fatin pun kene lah ikut dia..
Kelakar pun ada bila dia kate nak kene mandikan fatin dengan air bunga. Bukan sikit plak jenis bunga tu tau.. 7 jenis bunga.. ha, amik ko! ahahahah
Selamat lah, bibik tu yg p carik semua.. kami ni hanya tengok n ikut je ler.. janji fatin di sunatkan dengan betul.

Gambar ni adalah gambar masa fatin mandi bunga, sebelum sesi sunat berjalan..
Acara ni tak de lah buat gilang gemilang.. kami2 je.. aku, mak mentua dan bibik tu..
bukan setakat tu je k, bibik tu siap suh masak pulut kuning untuk sedekah kat org lepas acara sunat di buat..
Ada sesiapa buat acara menyunatkan anak perempuan cam aku ni ke?? emm.. mcm tak de je kan??? ahahahahah...
kelakar pun ada.. tapi xpe lah, yang penting dah selesai pun..
Dan alhamdulilah, fatin tak meraung dan melalak masa sunatkan 'anunye' hehehe..
menangis kejap, pastu senyap bila tengok muka umminye ni hehehe..
Sekian entry count down ..
cheeersssssss
-chugie-

16 comments:

nieda said...

wah siap mandi, pulut kuning bagai..lain org lain budayanya kan..nieda dulu bawa p klinik aje..mula2 ngeri tgk nak sunatkan sib baik humaira relax aje..huhu mak mana x nervous kan

Ain said...

kat tempat ain baby disunatkan mcm biasa jer....

takde mandi bunga atau pulut kuning......

masa sunatkan sarah dulu, gerunnn tengok....

mana taknya, selamba jer mak bidan pakai pisau 10sen tue....

yantz-yeem said...

ooo ada gaks yea yg buat cenggini...byk adat so ikut pon xpe...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Qis dulu pon cam tuh...
Sebelum sunat kena mandi air bunga..
Tp 1 jenis bunga je lah..
Ingatkan adat ktorg jer..hehe.. :)

ezan said...

wah glamour ek fatin bersunat.. cam ala2 besar2an.. siap mandi bunga & pulut kuning lagi.. best2 leh jd kenangan bila besar nanti.. org lain xde pun.. :P

mamaarifakeemaisy said...

ada eh camtu, first time dengar..hikhik..untung aa fatin, kecik2 dh mandi bunga..ramai la yg terpikat nnti ni..haha..

maszmadi said...

hm, x penah laks dgr kn mndi bunga, aisha dulu anto pi kinik jerk, saya x tgok pon, tkut.. hubby yg beria tgok.. hehe

Ya ALya said...

tak pernah pun tengok,buasa org pompuan sunat ni jarang ada majlis,lelaki biasa la wat majlis sunat

sara dulu pun tak nangis gak,hantar dok je time tu....

Ena said...

tak ahu pulak ada cara mcmtu..hehe.. tak pe la yg penting dah lepas dah kan!.. lg pun bunga tu leh segarkan badan kan!.

fuadnis said...

amnoi..kecik2 lg dah mandu bunga....kelasss ko....hehe....

::Kak Sambal:: said...

Salam chugie, saya tag untuk join giveaway nie

http://emacupcakes.blogspot.com/2010/05/imanina-cute-give-away.html

mak encik | SZ said...

first time baca ni chugie, nak bersunat siap mandi bunga...hehehee...
dl anak dara sy p klinik je jupe doc pompuan zass skit je kan...ngeri tp budak tu relax je..tak reti/paham sakit lg kot :p

Mek Rose said...

alor kici2 dah mandi bunga..ehehe

anak buah kite pon camtu pas sunat nangis skit je..:-)

gud gurl fatin!

|| NaFiRaa || said...

hek hek hek.. kecik2 dah kena mandi bunga dah.. anis dulu sunat biasa2 jek.. tak de mandi2 bunga pon...

ieWa said...

wah best nyer fatin..
kecik2 dh dpt mandi bunga 7 jenis lg tu..
aunty yg dh hidup dkt 30an ni blum pernah lg mandi bunga.. hahaha

eiii gerun tgk bdk bersunat..
tp member² kata anak pompuan sunat senang je, kalu bidan buat mmg hanya pakai pisau yg 10sen tu je..

aLyNnZ said...

ha'ah larr alynn pun xpernah dgr babby mandi bunga sblmsunat maybe nie cara bibik tuu..tp ok larr sampai skrg muka fatin berseri2..alynn rs mandi bunga tuh secara xlangsung dpt melembutkan apa2 yg patut dilembutkan supaya proses sunat lbh mudah..

Luka lebih cepat pulih dan sihat dengan VIVIX

Luka lebih cepat pulih dan sihat dengan VIVIX Assalamualaikum, hi korang semua. Sihat hari ni? Cerita pasal luka bersalin ni, memang ...

Labels

Follow Us @soratemplates